Close country selector banner

Co to jest użytkownik dodatkowy i jak mogę go dodać dla mojego Porsche?

Jako właściciel (główny użytkownik) Porsche możesz dodać inne osoby - np. członków rodziny - jako dodatkowych użytkowników (kierowców) swojego samochodu i jego usług Connect. Każdy użytkownik dodatkowy otrzyma swój własny identyfikator Porsche ID i może skonfigurować usługi zgodnie z własnymi preferencjami. 

Spis treści

  1. Jakie funkcje są dostępne dla użytkownika dodatkowego? 
  2. Jak mogę dodać użytkownika dodatkowego?
  3. Jak mogę usunąć użytkownika dodatkowego?
  4. Często zadawane pytania

Jakie funkcje są dostępne dla użytkownika dodatkowego? 

Dodatkowi użytkownicy mogą korzystać i personalizować wszystkie usługi Connect aktywowane przez głównego użytkownika, w tym usługi zdalne (Remote) i usługi zabezpieczeń (Car Security), za pośrednictwem My Porsche.

Usługi Porsche Connect rozszerzają możliwości na dodatkowych użytkowników, oferując takie funkcje jak usługi strumieniowego przesyłania muzyki lub nawigacja Plus z informacjami o ruchu drogowym w czasie rzeczywistym i aktualizacjami map. Usługi zdalne umożliwiają na przykład zdalne sprawdzenie danych dotyczących samochodu. Inne funkcje obejmują blokowanie i odblokowywanie samochodu, sterowanie funkcjami wstępnego chłodzenia i ogrzewania oraz lokalizację samochodu.Użytkownicy dodatkowi mogą również zapisać swoje osobiste preferencje, takie jak ulubione kanały radiowe.

Należy pamiętać, że dostępność tych usług zależy od modelu, roku modelowego i kraju.

Pewne funkcje są dostępne wyłącznie dla użytkowników głównych, a nie dodatkowych. Są to:

Usługi związane z zakupem Wyświetlanie danych płatności głównego użytkownika Korzystanie z usługi Porsche Charging Service Ograniczanie funkcjonalności Przyznawanie lub ograniczanie korzystania z usług zdalnych Możliwość przeglądania wiadomości głównego użytkownika Zmiana szczegółów związanych z bezpieczeństwem Wyświetlanie certyfikatu aktywacji lub pytań zabezpieczających dla Porsche Car Security

Jak mogę dodać użytkownika dodatkowego?

Główny użytkownik może dodać do pięciu dodatkowych użytkowników dla jednego samochodu. Należy podać imię, nazwisko, adres e-mail i ważny numer telefonu każdego użytkownika dodatkowego. Aby dodać użytkownika dodatkowego, zaloguj się jako użytkownik główny.

Krok 1: użytkownik główny

Nowego użytkownika dodatkowego możesz dodać w aplikacji My Porsche:

Otwórz aplikację My Porsche na swoim telefonie (wymagane logowanie).Przewiń ekran główny w dół i dotknij Zarządzanie samochodem.Dotknij Dodaj dodatkowego użytkownika. Dotknij + Dodaj użytkownika dodatkowego dla swojego samochodu i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Możesz też kliknąć ten link do sekcji Użytkownik dodatkowy w My Porsche. Następnie kliknij Dodaj użytkownika dodatkowego dla swojego samochodu i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Krok 2: użytkownik dodatkowy

Po dodaniu Cię jako dodatkowego użytkownika otrzymasz wiadomość e-mail. Kliknij łącze Aktywuj swoje konto Porsche.Następnie kliknij przycisk Poproś o kod potwierdzający. Kod zostanie wysłany w wiadomości tekstowej na numer telefonu podany przez użytkownika głównego w pierwszym kroku. Uwaga: jeśli o kod proszono kilka razy, ważny jest tylko najnowszy kod SMS. Kod jest ważny przez 12 godzin.Wprowadź otrzymany kod.Ustaw hasło i kliknij Zapisz hasło.W przypadku niektórych modeli zostaniesz poproszony o utworzenie kodu PIN zabezpieczającego (SPIN), który jest wymagany do korzystania z funkcji samochodu związanych z bezpieczeństwem.

Po ukończeniu tego procesu użytkownik główny otrzyma informację na temat ostatniego kroku w postaci e-maila oraz powiadomienia w aplikacji My Porsche.

Krok 3: użytkownik główny

Gdy użytkownik dodatkowy aktywuje swoje konto, otrzymasz e-mail i powiadomienie w aplikacji My Porsche. W zależności od modelu może być konieczne dodatkowe aktywowanie użytkownika dodatkowego. Aby to zrobić, przejdź do sekcji Użytkownik dodatkowy w profilu My Porsche i kliknij link Aktywuj użytkownika dodatkowego.

Krok 4: użytkownik dodatkowy

Pobierz aplikację My Porsche (dostępną w sklepie Apple App Store/Google Play Store) i zaloguj się za pomocą nowych danych logowania.

Zaloguj się do systemu informacyjno-rozrywkowego Porsche Communication Management (PCM) w samochodzie, aby skonfigurować usługi Connect Services zgodnie z własnymi preferencjami. Więcej informacji na temat logowania znajdziesz na stronie Jak mogę powiązać Porsche ID z samochodem?.

Jak mogę usunąć użytkownika dodatkowego?

Jako użytkownik główny możesz usunąć wcześniej dodanych użytkowników dodatkowych w swoim profilu Porsche ID.

Otwórz aplikację My Porsche na swoim telefonie (wymagane logowanie).Przewiń ekran główny w dół i dotknij Zarządzanie samochodem.Dotknij Dodaj dodatkowego użytkownika. Dotknij ikony kosza obok nazwy użytkownika dodatkowego, aby go usunąć, a następnie potwierdź żądanie usunięcia.

Alternatywnie możesz kliknąć ten link, aby przejść do sekcji Użytkownik drugorzędny w Twoim profilu Porsche ID. Następnie kliknij ikonę kosza obok nazwy użytkownika dodatkowego, aby go usunąć i potwierdź żądanie usunięcia.

Często zadawane pytania

Czy mogę zmienić użytkownika dodatkowego w użytkownika głównego?

Nie, to nie jest możliwe. Tylko właściciel lub leasingobiorca samochodu może zostać użytkownikiem głównym.

Aby to zrobić, musisz dodać swój samochód do Porsche ID i przedstawić dowód własności lub leasingu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Jak mogę dodawać i zarządzać samochodami w serwisie My Porsche?. Po dodaniu samochodu do identyfikatora Porsche ID jesteś jego głównym właścicielem. W danym momencie do samochodu może być przypisany tylko jeden użytkownik główny.

Kim jest użytkownik gość i jak mogę go wyłączyć?

Użytkownik gość to anonimowy profil użytkownika, który można aktywować, gdy z samochodu korzysta ktoś, kto nie jest zarejestrowany jako użytkownik główny ani dodatkowy – na przykład gdy korzystają z niego znajomi lub członkowie rodziny, klienci podczas jazd próbnych, a także w przypadku pojazdów wynajmowanych i flotowych. Użytkownika gościa nie można wyłączyć.

Użytkownik gość ma dostęp do podstawowych funkcji, takich jak nawigacja, klimatyzacja, odtwarzanie mediów i ograniczony dostęp do usług Connect (jeśli zostały aktywowane przez głównego użytkownika). Ustawienia i dane użytkowania nie są zapisywane na stałe; wszystkie dane są usuwane po opuszczeniu samochodu.

Użytkownicy goście są dostępni dla modeli Macan Electric (od roku modelowego 2024), Cayenne Electric (od roku modelowego 2026), Taycan (od roku modelowego 2020) oraz 911, Panamera i Cayenne (od roku modelowego 2022).

Nie otrzymuję zaproszenia e-mail od użytkownika głównego. Co mam zrobić?

Jeśli nie otrzymałeś/aś wiadomości e-mail, sprawdź folder ze spamem lub wiadomościami-śmieciami, gdyż możliwe, że wiadomość została tam umieszczona przez pomyłkę.

Jeśli nadal nie możesz znaleźć wiadomości e-mail, poproś użytkownika głównego o potwierdzenie, że podał prawidłowy adres e-mail, dodając Cię jako użytkownika dodatkowego. Jeśli adres e-mail jest niepoprawny, użytkownik główny powinien usunąć konto i dodać je ponownie, używając prawidłowego adresu.

Link w wiadomości e-mail, którą otrzymałem/am jako użytkownik dodatkowy, wygasł. Co mam zrobić?

Poproś użytkownika głównego, aby dodał Cię ponownie jako użytkownika dodatkowego w ustawieniach swojego profilu, używając tego samego adresu e-mail. Spowoduje to wygenerowanie nowego e-maila z zaproszeniem, zawierającego nowy link aktywacyjny.

Potrzebujesz dalszej pomocy?

Jeśli potrzebujesz dodatkowego wsparcia, chętnie pomożemy Ci znaleźć odpowiednie rozwiązanie

Czy znalazłeś to, czego szukałeś?